Το τρέξιμο μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καλύτερο ύπνο, βελτιωμένη ανοσία, διάθεση και πολλά άλλα – είναι ακόμη καλό για τα γόνατα και τη μέση σας.

Όταν γίνετε δρομέας, αλλάζει τη ζωή σας. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε πόσο βελτιώνει κάθε πτυχή. Ακολουθούν οι αποδείξεις για τα εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει.

Όφελος 1. Το τρέξιμο προσθέτει χρόνια στη ζωή σας και ζωή στα χρόνια σας.

Μια μετα-ανάλυση της έρευνας για το τρέξιμο και τη μακροζωία του 2018 διαπίστωσε ότι οι δρομείς έχουν περίπου 25 έως 30 τοις εκατό χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά την παρακολούθηση από τους μη δρομείς. Κατέληξε: «Οποιαδήποτε ποσότητα τρεξίματος, ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, είναι καλύτερη από το να μην τρέχει».

Ένα άλλο χαρτί για τους δρομείς έδειξε ότι οι δρομείς κερδίζουν περίπου τρία χρόνια επιπλέον ζωής. Γιατί; Μερικές από τις βιολογικές οδούς περιλαμβάνουν: μεγαλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα, καλύτερη σύνθεση σώματος (λιγότερο λίπος), χαμηλότερη χοληστερόλη, εξαιρετικό έλεγχο γλυκόζης και ινσουλίνης, ισχυρότερα οστά, καλύτερη ορμονική ρύθμιση και θετική νευρολογική λειτουργία.

Λίγοι από εμάς, ωστόσο, θέλουν απλώς να ζήσουν περισσότερο. Μάλλον, ελπίζουμε για μια μακρά, παραγωγική, υγιή, ενεργή ζωή. Εκεί λάμπει το τρέξιμο και η καλή φυσική κατάσταση. Δεδομένου ότι οι «ηλικιωμένοι» καταναλώνουν υψηλό ποσοστό του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία με τις ασθένειές τους στο τέλος της ζωής τους, πολλή έρευνα στοχεύει στο τι μπορεί να γίνει για να διατηρηθούν υγιείς. Η άσκηση κερδίζει σχεδόν πάντα αυτόν τον αγώνα.

Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Ball State διαπίστωσε ότι μια ομάδα 75χρονων δρομέων και ποδηλάτων εφ 'όρου ζωής (που ασκούνταν για 50 χρόνια) είχαν βιολογικά προφίλ πιο κοντά σε 25χρονους μεταπτυχιακούς φοιτητές παρά σε αυτούς που δεν ασκούσαν Συνομήλικοι 75
ετών.

Σε μια άλλη διάσημη μελέτη, οι ερευνητές του Στάνφορντ συνέκριναν τοπικούς δρομείς στα μέσα της δεκαετίας του '50 τους με άτομα που δεν ασκούσαν την κοινότητα του Στάνφορντ και είχαν την ίδια κορυφαία ιατρική φροντίδα. Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, το ποσοστό θανάτων ήταν περισσότερο από 50 τοις εκατό χαμηλότερο μεταξύ των δρομέων. Πιο απροσδόκητα, οι δρομείς πέτυχαν ορισμένα «σκορ αναπηρίας» 11 έως 16 χρόνια αργότερα από τους μη δρομείς. Με άλλα λόγια, έμεναν νεότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και όσο παλαιότερα έγιναν τα θέματα, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα πλεονεκτήματα που παρατηρήθηκαν στους δρομείς.

Όφελος 2. Το τρέξιμο σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα.

Και ο ύπνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους αθλητές. Μετά από όλα, είναι όταν το σώμα εκτελεί όλες τις εργασίες επισκευής του. Στο Good to Go, το βιβλίο της για την ανάκαμψη του αθλητισμού, η συγγραφέας επιστημών Christie Aschwanden υπολογίζει τον ύπνο ως μία από τις λίγες «τεχνικές» αποκατάστασης που υποστηρίζεται από καλά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Τζονς Χόπκινς, «Έχουμε σταθερά στοιχεία ότι η άσκηση, στην πραγματικότητα, σας βοηθά να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου». Ένα άρθρο στο American Journal of Lifestyle Exercise σημειώνει ότι η σύνδεση άσκησης-ύπνου γίνεται αμφότερα. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε ποιοτικό ύπνο. Επίσης, όσο χειρότερες είναι οι συνήθειες του ύπνου σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ασκείστε τακτικά.

Όφελος 3. Το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τα γόνατα και την πλάτη σας.

Πολλοί θεωρούν ότι το τρέξιμο είναι ένα άθλημα με κρούση, το οποίο είναι κακό για τις αρθρώσεις. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν μερικούς δρομείς που εμφάνισαν πόνο στο γόνατο και έπρεπε να στραφούν στην ποδηλασία. Είναι αρκετά αλήθεια, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι καθιστικοί, εκτός φόρμας ενήλικες έχουν χειρότερα προβλήματα στο γόνατο και στην πλάτη, κατά μέσο όρο, από τους περισσότερους δρομείς.

Σε μια μελέτη 44 μαραθωνοδρόμων για πρώτη φορά (17 άνδρες και 27 γυναίκες), οι ερευνητές σημείωσαν ότι μετά τον μαραθώνιο: «Τα γόνατα των αρχάριων δρομέων πέτυχαν συνεχή βελτίωση, για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον μαραθώνιο, στην κατάσταση των οστών τους. μυελού και αρθρικού χόνδρου ». Το ίδιο ισχύει και για το κάτω μέρος της πλάτης. Σε μια έκθεση του 2020 με τίτλο «Μακροχρόνιο τρέξιμο σε μεσήλικες άνδρες και υγεία του μεσοσπονδύλιου δίσκου, μια πιλοτική μελέτη διατομής», οι ερευνητές εξέτασαν την απόσταση των δίσκων σε βετεράνους δρομείς έναντι μη δρομέων. Το εύρημα: «Οι μεσήλικες δρομείς μακροχρόνιας αντοχής παρουσιάζουν λιγότερη μείωση της οσφυϊκής IVD [ύψους μεσοσπονδύλιου δίσκου] που σχετίζεται με την ηλικία».

Και όσο περισσότερα χρόνια έτρεχαν τα θέματα, τόσο καλύτερα φαινόταν η απόσταση των δίσκων τους. Ομοίως για τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα. Περισσότερο τρέξιμο ήταν καλύτερο.

Όφελος 4. Το τρέξιμο βελτιώνει την ανοσία σας.

Ο επιστήμονας γυμναστικής και 58 φορές μαραθωνοδρόμος, Ντέιβιντ Νίμαν, έχει περάσει τα τελευταία 40 χρόνια εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ άσκησης και ασυλίας. Ανακάλυψε κυρίως πολύ καλά νέα και μερικές σημειώσεις προειδοποίησης, ενώ εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της δίαιτας στην κατάσταση ασυλίας των δρομέων. Περίληψη: Η μέτρια άσκηση βελτιώνει την ανοσία, οι προσπάθειες υπερβολικής αντοχής μπορούν να μειώσουν την ανοσία (τουλάχιστον μέχρι να αναρρώσετε πλήρως) και τα σκούρα κόκκινα/μπλε/μαύρα μούρα βοηθούν το σώμα σας να παραμείνει ισχυρό και υγιές.

Σε ένα έγγραφο του 2019, οι Nieman και Laurel M. Wentz συνοψίζουν "Ο επιτακτικός σύνδεσμος μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και του αμυντικού συστήματος του σώματος". Μεταξύ των συμβουλών σχετικά με τα επίπεδα έντασης και τη διατροφή, αναφέρουν στοιχεία ότι το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την επιτήρηση του σώματος ενάντια σε ασθένειες, να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου, να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και γρίπης και να βελτιώσει την απόκριση των αντισωμάτων.